ОСНОВНИ ТЕНДЕНЦИИ И ФОРМИ НА ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ

Copyright 2014 ©  - ОТФФА

Сайтът е създаден от  Любомир Вълев

Движейки

      се,

създаваш

  себе си!

Здравословни ползи от аеробните упражнения


Какво представляват аеробните упражнения ?


 Аеробни са упражнения за големите мускулни групи, при които за продължителен период от време се ангажират значително сърдечно-съдовата и дихателната система и така до тъканите достига по-голямо количество кислород. Познати са още под името кардио упражнения, което произлиза от английкия термин - cardiovascular fitness. За да е максимално ефективна кардио тренировката, аеробните упражнения трябва да поддържат целеви пулс между 20 и 60 мин. Целевия пулс представлява граничните стойности на пулса ограждащи зоната, при която тренировката ще е най-ефективна и ще носи най-много ползи. Целевият пулс се определя индивидуално и обикновено е в границите на 60-80% от максималния пулс.


Определяне на границите на целевия пулс


Максимален пулс = 220 - възраст в години


Целеви пулс = 60-80% от максималния пулс


Например: Ако сте на 30 години


Максимален пулс е 220 - 30 = 190


Целеви пулс е между 60% от 190 и 80% от 190 = 114 - 152


Здравословни ползи от аеробните упражнения


1.Подобряване на кръвоснабдяването на мускулите


 Благодарение на усилената работа на сърцето и белите дробове, до мускулите в тялото достига по-голямо количество кислород и хранителни вещества. Така мускулите могат да работят ефективно продължително време, а отпадните и метаболитни продукти в тях се отстраняват по-лесно. Подобряването на кръвообращението на мускулите помага в значителна степен за премахване на мускулните болки и дискомфорт.


2.Повишаване на мускулната издръжливост


 Може продължителните тренировки да ви се виждат твърде изморителни, но в дългосрочен план те помагат за постигането на значителна физическа издръжливост и чувство за лекота. Това се дължи на факта, че тялото ви се приспособява към повишеното физическо натоварване, което от своя страна ще ви накара да се почувствате много по-жизнени и енергични.


3.Трениране на сърдечно-съдовата система


 При системно натоварвания в аеробната зона, сърцето започва да работи по-ефективно като се увеличава неговият ударен и минутен обем. Това означава, че то, както всеки мускул в тялото ни, реагира на тренировката като нараства и започва да изпомпва повече кръв при всеки удар. Така в резултат на тренировката на сърдечно-съдовата система, пулсовата честота пада както по време на покой, така и по време на упражнения.


4.Намаляване на кръвното налягане


 В следствие на подобряване на цялостната функция на сърдечносъдовата система, при хората редовно занимаващи се с аеробни активности кръвното налягане може да спадне с до 10 mm/Hg. Това е важно както за хората страдащи от хипертония, така и за тези, които искат да се предпазят от развитието й.


5.Намаляване на риска от заболявания


 Множество изследвания показват, че благодарение на аеробните упражнения може значително да се намали риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, хипертония, инсулт, остеопороза и някои видове рак (на дебелото черво, на гърдата, на простатата, на белите дробове). Точно поради тази причина лекарите препоръчват аеробните упражнения да се практикуват поне 3 пъти седмично.


6.Укрепване на имунната система


 Изследванията показват, че редовно трениращите хора страдат по-рядко от настинка и грип. Това е така, защото редовната аеробна физическа активност укрепва имунната система и повишава фагоцитната активност. Въпреки това, много продължителните и високи натоварвания като маратоните, могат да имат отрицателен ефект върху имунитета.


7.Поддържане на здравословно тегло


 Аеробните упражнения са най-доброто средство за изгаряне на калории и мазнини в тялото. В зависимост от интензитета, мазнините включени в енергообезпечаването могат да достигнат до 80-90% от общото количество калории. Благодарение на това, аеробните упражнения са най-здравословния начин за редуциране на излишните килограми и намаляване на процента мазнини в тялото.


8.Намаляване количеството на мазнини в кръвта


 Благодарение на влиянието си върху мастния метаболизъм аеробните упражнения спомагат за намаляването на триглицеридите в кръвта и така предпазват от образуването на плаки по кръвоносните съдове. Това заедно с поддържането на здравословно тегло, намалява значително риска от сърдечносъдови заболявания и инциденти.


9.Подобряване на психоемоционалното състояние


 Хората редовно практикуващи аеробни упражнения споделят, че се чувстват много по-добре както физически, така и психически. Това е така, защото аеробните упражнения са един от ефикасните начини за борбата със стреса и депресиите. Практикувани редовно, аеробните упражнения помагат за регулиране на психичните функции и по-добро емоционално здраве.


10.Увеличаване на продължителността на живота


 Изследванията показват, че има пряка зависимост между физическата активност и продължителността на човешкия живот. Така редовно практикуващите различни аеробни упражнения живеят по дълго, най-вече поради понижения риск от различни заболявания и здравословните им ползи. Тази зависимост за първи път е установена 1986 г., чрез изследване на Харвардският университет.


Национална програма “БУЛФАР”

Влияние на физическата активност върху човешкото тяло

Физическата активност -източник на здраве и дълголетие

Здравословни ползи от аеробните упражнения

Физическата активност по време на бремеността

Влияние на физическата активност върху опорно-двигателния апарат

Влияние на физическата активност върху сърдечно-съдовата система

Влияние на физическата активност върху неврната система

Физическа активност и диабет

Физическа активност и  регулиране на теглото

Благодатната физическа активност

Здравословни ползи от аеробните упражнения


 Всички знаем, че липсата на физическа активност е рисков фактор за множество заболявания, но дали сме наясно с множеството здравословни ползи от аеробните упражнения за тялото ни? Ако осъзнаем какви са конкретните ползи, които те носят, това може би ще ни накара да се замислим върху нашата двигателна активност и това как да я подобрим. Така една малка стъпка, може да ни даде тласък да грижим повече за самите нас и да живеем по-здравословно.