ОСНОВНИ ТЕНДЕНЦИИ И ФОРМИ НА ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ

Copyright 2014 ©  - ОТФФА

Сайтът е създаден от  Любомир Вълев


Движейки

      се,

създаваш

  себе си!

Физическа активност

Физическа активност


  Физическата активност е съществен елемент от здравословния начин на живот. Как да тренираме и какво да тренираме? Изберете формата за активна почивка за себе си.

Физическата активност играе огромна роля в нашия живот, но само част от нас тренират някакъв вид спорт редовно. Всеки може да намери такъв спорт, който да му доставя удоволствие. Особено положително влияние върху здравето има движението на чист въздух. Проблем остава все още незначителната популярност на активните форми на почивка. А все пак липсата на активност също има вредно влияние върху здравето, като тютюнопушенето или високото ниво на холестерол.


Влияние на упражненията и физическата активност върху здравето


Системната физическа активност е най-ефикасният и най-евтиният начин да избегнете много болести. Подобрява здравословното състояние по различни начини:


подобрява работата на сърцето,

намалява риска от сърдечно-съдови болести,

увеличава количеството костна маса,

предпазва от остеопороза.

Физическа и психическа активност


Позитивното влияние на физическата активност се проявява също и в психологически аспект.

Намалява безпокойството, помага в борбата с депресията, подобрява качеството на съня и субективната оценка на самочувствието.

Освен до сега изброеното и физическото натоварване играе огромна интегрираща роля. Физическата активност също така е бягство от ежедневните проблеми, позволява да забравите ежедневния стрес, тъй като изцяло се посвещавате на тренировката. Благодарение на физическото натоварване се подобрява настроението, което по положителен начин влияе на самочувствието.


Физическа активност и диета


Физическата активност увеличава изгарянето на калории, което способства за намаляване на телесната маса и поддържане на желаното тегло. Редовните упражнения влияят положително на основната обмяна на веществата, намаляват апетита, а също така помагат при редукцията на мазнините в тялото. Физическите упражнения допринасят не само да изглеждаме по-добре, но също така и да се чувстваме по-добре, като предотвратяват много проблеми, свързани със затлъстяването.


Допълнителни плюсове


Ако все пак здравословните плюсове не са достатъчно убедителни, за да започнете редовни тренировки и упражнения, то може аргументът „за” да се окаже позитивното влияние върху нашето либидо. По време на тренировка се отделя хормон, който управлява нашия импулс. Спортът има голямо влияние върху физическата ни форма и сексуалната атрактивност за противоположния пол.

Затова, практикувайте редовно спорт, за да запазите дълго време здравето, кондицията и младостта си. Хубаво е да се запознаете с подбраните видове упражнения и физическа активност и да изберете съответния за вас.


Аеробика – това са ритмични упражнения, насочени за големи мускулни групи, които увеличават нуждите на организма от кислород.


Аква аеробика – ще се хареса на хора, които не тренират редовно и на по-възрастни хора.


Каланетика е вид ободряваща гимнастика, която може ефективно да се упражнява вкъщи.


Пилатес  се състои от серия повтарящи се движения, които ангажират тялото и ума, помагат в постигането на физическа хармония и са подходящи за хора, на различна възраст и с различно ниво на подготовка.


Фитнес – това са упражнения, които комбинират аеробните упражнения и упражненията с тежести, с подходяща диета.


Joga – трябва да се приема като метод за усъвършенстване на тялото и ума, който в последствие се превръща в начин на живот.


Тай чи – това са вид физически упражнения, основани върху традиционните китайски методи, които главно са насочени към активната медитация.


Фитбол това са безопасни тренировки, комбинирани с невероятно забавление, особено подходящи за по възрастни хора, бременни и родили жени.


Степ – това е разновидност на аеробиката, интензивна форма на движение, която помага в изгарянето на излишните калории, разграждането на мазнините и подобряване действието на сърдечно-съдовата система.


Стретчинг дава възможност да се намали чувствителността към болка на мускулите, предотвратява травми и подпомага регенерирането след голямо натоварване.


Джогинг не е нищо по-различно от бягане с ниска скорост. Много популярен спорт, който няма нужда нито от специално място, нито от уреди, нито от сложни групи упражнения.


Кючек – ефикасно подсилва мускулите и стяга тялото.


Национална програма “БУЛФАР”

Влияние на физическата активност върху човешкото тяло

Физическата активност -източник на здраве и дълголетие

Здравословни ползи от аеробните упражнения

Физическата активност по време на бремеността

Влияние на физическата активност върху опорно-двигателния апарат

Влияние на физическата активност върху сърдечно-съдовата система

Влияние на физическата активност върху неврната система

Физическа активност и диабет

Физическа активност и  регулиране на теглото

Благодатната физическа активност