ОСНОВНИ ТЕНДЕНЦИИ И ФОРМИ НА ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ


Copyright 2014 ©  - ОТФФА

Сайтът е създаден от  Любомир Вълев

Движейки

      се,

създаваш

  себе си!

Физическата активност повишава успеха

Физическата активност повишава успеха


Тийнейджърите повишават толкова повече успеха си, колкото повече спортуват, твърди ново проучване.

Редовните физически упражнения повишават успеха на тийнейджърите в училище, особено на момичетата, съобщи  британският „Журнал за спортна медицина“.

Джозефин Бут от университета Дънди (Великобритания) е анализирала начина на живот и успеха в училище на близо 5000 деца, родени във Великобритания през 1991-1992 година.

Когато децата са били на 11 години, изследователите са измерили физическата им активност в продължение на 3-7 дни с помощта на акселерометър. Данните са показали, че средно момчетата отделят 29 минути за спорт, а момичетата - 18 минути дневно. Това е доста по-малко от необходимия им час физическа активност, отбелязват учените.

Бут и колегите й са отчели и други фактори, като теглото при раждането и в момента на изследването, възрастта на майката, социални и икономически фактори и т.н.

След това изследователите са оценили успеха на младежите по английски, математика и естествени науки на възраст 11, 13 и 15-16 години.

Резултатите са показали, че на всяка възраст тийнейджърите са повишавали толкова повече успеха си, колкото повече са спортували. Особено вярно е било това за момичетата.

Учените предполагат, че физическите упражнения влияят по различен начин на мозъка на представителите на различните поколения.


Двигателна активност в седмичния режим на 15-16 годишните ученици

Анкета

Как да накараме детето ни да спортува

Физическата активност повишава успеха

Какви са ползите от спорта и физическата активност