ОСНОВНИ ТЕНДЕНЦИИ И ФОРМИ НА ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ

Copyright 2014 ©  - ОТФФА

Сайтът е създаден от  Любомир Вълев


Движейки

      се,

създаваш

  себе си!

Децата и спорта

Децата и спорта –добри спортове за тях


 Много често годините прекарани в стрес от работата, в липса на физическа активност или в безгрижен и нездравословен начин на хранене, довеждат до сърдечно-съдови проблеми и затлъстяване на по-късен етап. Това обаче може да се промени, ако се обърне внимание на условията за подобряване качеството на живота на децата днес.

Ключът към добрата физическа форма и здравето за децата, се крие в редовните упражнения. Опитайте се да планирате физическите дейности (без значение какви са те) на равни интервали от време, но оставете децата си да определят темпото.
 При съчетаване на редовна физическа подготовка с навиците за здравословно хранене, ще покажете на детето си правилния път за премахване на риска от затлъстяване през целия му живот. Освен това, ако се включите във физическите дейности на детето си, ще поддържате и себе си в добра форма. Друг положителен аспект на груповите упражнения е социалният аспект. Тъй като баскетболът е колективен спорт, е много лесно да се включат повече деца в играта. Може да се играе от едно дете, но може и от десет души наведнъж. Когато се включат повече деца в спорта, той става забавен и приятен. Децата виждат как се играе в екип и в същото време се забавляват.


 Бъдете за пример: Вашите деца вероятно ще следват това правило: Те ще правят около 80% от това, което вие правите правилно, но 100% от това, което правите погрешно. Правете всякакви физически дейности и покажете на децата си, че се опитвате да останете във форма и те най-вероятно ще последват примера ви.


 Научете децата си още от малки на редовни физически упражнения. Ако те се превърнат в част от тяхното нормално ежедневие, има голям шанс децата да запазят добрите навици, които са развили и когато пораснат. Научете децата си да се движат и да се хранят правилно. Така те ще се чувстват по-добре, ще изглеждат по-добре и ще имат самочувствие. Още едно от предимствата на добрите упражнения за деца е, че те се научават самостоятелно на дисциплина и самоконтрол.


 Сред най-добрите физически упражнения за децата са:


1.   Карате или таекуондо: Тези дейности изискват интензивно умствено и физическо участие и позволяват на детето да се потопи изцяло в дейността. Освен това те осигуряват положителни модели за подражание и ясни насоки и правила, а също и научават децата на партньорски взаимодействия.


2.   Колоездене: Всяко дете обича да се вози за забавление на своя велосипед. Освен, че тази дейност може да бъде много интересна за децата, тя се грижи и за добрата форма на детето, защото натоварва голяма група мускули. Всъщност карането на колело може да бъде забавна дейност за цялото семейство. Важно е родителите да се убедят, че децата им карат велосипедите си на тротоара, докато не се уверят, че имат достатъчно добри умения за каране. Децата трябва да бъдат обучени в правилата за движение и безопасност, като каската трябва да бъде задължителна.


3.   Футбол: Футболът е игра, която съчетава както гъвкавост, така и работа в екип и е един от най-популярните спортове. Освен това футболът помага на детето да бъде отборен играч, умение, което е много важно в живота на възрастните.


4.   Танци: Това е едно от най-добрите физически занимания на открито за деца, защото те едновременно се упражняват и се забавляват с музиката. Независимо дали децата ви харесват хип-хоп или свободен стил, вие можете да ги насърчите да танцуват и да развият таланта си. Ако вашето дете е срамежливо, можете да му покажете видеа с различни танци, където се учат различни видове танцови стъпки или го запишете в клас по танци, където то ще се научи как да танцува по-добре и по-бързо. Танците са една от най-добрите развлекателни дейности за децата, която развива не само тялото, но е самочувствието и артистичността на децата.


5.   Плуване: Плуването включва както аеробна и анаеробна тренировка. То натоварва цялото тяло и подобрява дейността на сърцето. От друга страна участието в отбора по плуване учи децата на работа в екип и спортсменство.


6.   Баскетбол: Този спорт е много популярен, защото не изисква много оборудване или допълнителни разходи. Всичко, което е необходимо е топка и някакви маратонки. Баскетболът помага за развитие на концепцията и координацията, а също и развива мускулите в горната част на тялото. Друго предимство на този спорт е, че тичането подпомага развитието на белите дробове и сърцето.


Двигателна активност в седмичния режим на 15-16 годишните ученици

Анкета

Как да накараме детето ни да спортува

Физическата активност повишава успеха

Какви са ползите от спорта и физическата активност