ОСНОВНИ ТЕНДЕНЦИИ И ФОРМИ НА ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ


Copyright 2014 ©  - ОТФФА

Сайтът е създаден от  Любомир Вълев

Движейки

      се,

създаваш

  себе си!

Влияние на физическата активност върху опорно - двигателния апаратВлияние на физическата активност върху мускулите


За никого не е тайна, че редовните физически упражнения водят до процес на нарастване и заздравяване на мускулите, познат като мускулна хипертрофия. Това е начин на тялото да се приспособи и отговори на повишените изисквания от физическото натоварване, чрез допълнително увеличаване на съкратителните белтъци в мускулите - актин и миозин. Този мускулен растеж е най-характерен при силовите натоварвания и значително по-слаб при тези за издръжливост. Именно поради тази причина мъжете предпочитат силови тренировки (за мускулна маса), а жените такива за издръжливост (за "стягане"). Въпреки, че различните по вид тренировки дават различни крайни резултати, всички видове физическа активност са полезни за мускулите. Балансът между тях води до развитие на хармонично тяло съчетаващо сила, бързина, гъвкавост и издръжливост. Освен растежа на мускулите под влияние на двигателната дейност в мускулите се подобрява тяхната инервация и предаването на нервните импулси. Така благодарение на системните физически упражнения се подобрява координацията и бързината на мускулната реакция. Също така поради повишените нужди от кислород и хранителни вещества се увеличава и кръвоснабдяването на мускулите, чрез прорастване на нови кръвоносни съдове.


  Увеличава се мускулната сила

  Увеличава се мускулната издръжливост

  Увеличаване се мускулната еластичност

  Подобрява се мускулния тонус

  Подобряване се мускулната координация

  Подобряване се мускулното кръвоснабдяване


Влияние на физическата активност върху сухожилията


 Под влияние на системната физическата активност сухожилията, както и мускулите ни, стават по-здрави и еластични. За да са в оптимална кониция обаче, те трябва да бъдат подложени на редовни умерени натоварвания, без да има резки пикове или продължителни периоди на неактивност. Най-много травми на сухожилията се получават, когато няма постепенност в натоварването или мускулите са прекалено слаби. При нетренирани и слаби мускули сухожилията поемат много по-голяма част механичното натоварване, което може да предизвика травма и възпаление. Поради тази причина при хората с ниска двигателна активност има по-висок риск от тарами на сухожилията, отколкото при тези редовно практикуващи умерена физическа активност.Двигателната активност е и един от основните фактори за бързото възстановяване на сухожилията след травми или операция.


Увеличава се здравината на сухожилията

Подобрява се еластичността на сухожилията

Влияние на физическата активност върху ставите


 Физическата активност е много важен фактор за правилното функциониране на всички стави в нашето тяло. Когато се движим в нашите стави се образува специална смазваща течност - синовиална течност. Тя обезпечава гладкото движение в ставата и спомага за минималното триене на хрущялните ставни повърхности. Така когато в една става има движение, тя функционира много по-добре и се предпазват от износване нейните ставни повърхности. Това забавя артрозните изменения в ставите и дава възможност за поддържане на висока физическа активност, дори в по-напреднала възраст.  Подобрява се подвижността на ставите

  Предотвратява се износването на ставния хрущял

Влияние на физическата активност върху костите


 Физическа активност прави костите по-здрави и плътни и така те са по-устойчиви на фрактури и травми. Редовната физическа активност помага за правилното и доброто развитие на скелетната система при децата, а при възрастните предпазва от остеопороза. Така хората с висока физическа активност, страдат по-рядко от остеопороза и по-рядко претърпяват фрактури. Физическите упражнения, освен костната плътност, подобряват и координацията, което също играе важна роля за предпазването от падания и счупвания на костите.


  Увеличава се костната плътност

  Увеличава се костната здравина

Влияние на физическата активност върху гръбначния стълб


 Гръбначния стълб е една от най-сложните и също така най-натоварените структури на нашият скелет. Това е така, защото неговата функция е свързана с поемането на тежестта на голяма част от тялото. За да стои изправен гръбначния стълб основна роля играят здравите мускули, които го стабилизират. Двигателната активност и тренировките спомагат за засилване на гръбните мускули, като така се подобряват стойката и стабилността на гърба. Това е много важна част от превенцията на проблемите с гърба и кръста, като същевременно спомага за правиланата стойка. Липсата на движение и работата на бюро са едни от най-честите причини за заболявания на гръбначния стълб и междупрешленните дискове. Чрез физическата активност се подобрява еластичността на междупрешленните дискове, забавят се артрозните изменения в междупрешленните стави и се засилва мускулатурата. Това спомага за предотвратяването на множество заболявания като радикулити, дископатии, гръбначни изкривявания, артрози и др.


  Подобрява се стойката

  Подобрява се подвижността на гръбначния стълб

Национална програма “БУЛФАР”

Влияние на физическата активност върху човешкото тяло

Физическата активност -източник на здраве и дълголетие

Здравословни ползи от аеробните упражнения

Физическата активност по време на бремеността

Влияние на физическата активност върху опорно-двигателния апарат

Влияние на физическата активност върху сърдечно-съдовата система

Влияние на физическата активност върху неврната система

Физическа активност и диабет

Физическа активност и  регулиране на теглото

Благодатната физическа активност

Влияние на физическата активност върху опорно-двигателния апарат


Може би най-желаните промени на тялото настъпващи под влиянието на физическата активност, са тези върху опорно-двигателния апарат и по-специално върху мускулите. Това е така, защото хората свързват физическите упражнения най-вече с нарастването на мускулите по обем и придобиването на характерния за спортуващите - мускулен релеф. Под повърхността на по-добрия външен вид обаче, настъпват и много други не по-малко важни положителни промени в мускулите, сухожилията, ставите и костите, в резултат на системната физическата активност.