ОСНОВНИ ТЕНДЕНЦИИ И ФОРМИ НА ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ


Copyright 2014 ©  - ОТФФА

Сайтът е създаден от  Любомир Вълев

Движейки

      се,

създаваш

  себе си!

Какви са ползите от спорта и физическата активност

Какви са ползите от спорта и физическата активност


Вашето тяло се нуждае от редовна физическа активност с цел поддържане на сила, издръжливост, здрава сърдечно-съдовата система и кръвообращение. Умът ви също се нуждае от движение, за да остане остър и балансиран. За възрастните е препоръчително най-малко 150 мин. умерена аеробна дейност и 75 мин. интензивна аеробна дейност на седмица, както и два пъти седмично упражнения за отслабване. Ползите от промяната на начина на живот от заседнал към активен са значителни, а и не отнема толкова много усилия, за да се отплатят.


Ползи за физическото здраве


Физическата активност подобрява имунната ви система и ви помага да предотвратите заболявания като настинка, намалява риска от рак, сърдечни заболявания, диабет, високо кръвно налягане. Упражненията и спорта ви помагат да намалите и да поддържате телесното си тегло. Активността подобрява кръвообращението, повишава координацията и издръжливостта, предотвратява загубата на костна маса и може да ви помогне да живеете по-дълго. Активният начин на живот може да намали исхемичната болест на сърцето с 30 до 40 на сто. Освен това, умерените упражнения могат да намалят риска от инсулт с 20 процента, като този процент се  увеличава до 27 % с редовна, интензивна физическа активност.


Ползи за ума


Упражненията и активността повишават вещества в мозъка като ендорфини, адреналин, серотонин, които подобряват настроението, намаляват депресията, подобряват функционирането на мозъка, помагат да намалите стреса и повишават нивото на енергията.  Спортът и социалната дейност, ви помагат да се срещате с хора, да намерите приятели и да повишите самочувствието си.


Станете активен


Включете упражненията и спорта в ежедневието си. Планирайте разходки с приятели, вместо срещи на обяд. Запишете се в местната фитнес зала и отбележете в графика си тези посещения.  Снабдете се с видеоклипове с упражнения и любимата си музика и правете упражнения докато се забавлявате. Разхождайте се докато говорите по телефона. Започнете уроци по танци или танцувайте у дома си докато вършите домакинската работа. Скачайте с въже 10 мин на ден. Започвайте деня си с плуване или бързо ходене с кучето в квартала.

Упражнявайте се на работа

Дори, ако работите на бюро има начин да правите упражнения на работното си място.  Променете начина си на мислене към по-активно такова. Разходете се по коридора и отидете при някой колега вместо да го викате по телефона. Мислете върху проектите си докато се разхождате вместо да седите по време на среща. Ходете по стълбите вместо с асансьора или паркирайте колата си по-далеч от офиса, ходете пеша на работа. Направете си пешеходна група с колегите си за обедните почивки или играйте игри.


Двигателна активност в седмичния режим на 15-16 годишните ученици

Анкета

Как да накараме детето ни да спортува

Физическата активност повишава успеха

Какви са ползите от спорта и физическата активност